Moje pierwsze kluski śląskie w życiu, może nie wyszły zbyt pięknie, ale za to bardzo smacznie :)
Składniki :
- ziemniaki 1 kg
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól
- masło do polania
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Zimne przepuścic przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemnaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki , palcem zrobić po środku każdej kluski małe wgłebienia. Wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masełkiem. Smacznego:)
Nie przejmuj się, ja też jeszcze nie robiłam. Ważne by były pyszne;p
OdpowiedzUsuńMOJE ULUBIONE ;) ZAPRASZAM NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z WYBORNYM SOSEM PIECZARKOWYM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-kluski.html
Witam. Aby jeszcze bardzie uprościć sobie robienie klusek. Robię wałek jak na kopytka i kroje na kawałki ale nie na ukos ale na wprost. Spłaszcza i lekko okręcam. Kluseczkii są równe jak malowane.
OdpowiedzUsuńDziękuje za podpowiedź, następnym razem tak zrobię :)
Usuń