Pulpety:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- cebula
- kajzerka
- bułka tarta
- jajko
- pieprz, sól, czosnek granulowany
Bułkę namoczyć w wodzie przez ok. 10 min. Mięso zmielić z wcześniej podsmażoną cebulką, włożyć do większej miski razem z jajkiem, kajzerką, bułką tarą i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać, uformować niewielkie kuleczki i podsmażyć.
Sos:
- szklanka bulionu warzywnego
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
- sól, pieprz
Bulion zagotować, włożyć pulpeciki i dodać przecier. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 20 min, przyprawić i zmieszać ze śmietaną (nie gotować śmietany, ja popełniłam ten błąd i się sos lekko ściął).
Pulpeciki podawać z ziemniaczkami z wody i surówką lub ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz