niedziela, 2 sierpnia 2020

Kukurydza gotowana z masełkiem

Kto z nas nie kocha letnich miesięcy? Początek sierpnia Szalone Pikle zaczynają od produktu sezonowego czyli kukurydzy.
Kukurydza jest to jednoroczna roślina z rodziny traw (zborze), jest to jedna z najczęściej uprawianych roślin na całym świecie i liczy ponad 200 odmian.
Jest to produkt genetycznie modyfikowany, a zbiory przypadają własne na letnie miesiące lipiec sierpień i wrzesień.
Kukurydza ma bardzo dużo wartości odżywczych takich jak na przykład błonnik, białko witaminy z grupy B jak również witaminy D, K, E i prowitaminę A jak również wachlarz składników mineralnych.
Jeśli myślimy o produktach kukurydzianych najczęściej nam przychodzi na myśl kukurydza w puszcze np. Bondiuelle, która dodawana jest do rozmaitych potraw takich jak sałatki, zapiekanki, zupy, dania mięsne lub jako dodatek do np: tortilli, hamburgerów a nawet hot – dogów.
Z kolby kukurydzy możemy uzyskać mnóstwo produktów, miedzy innymi uwielbiany na całym świecie popcorn jak również chrupki kukurydziane czy olej, a nawet mąkę lub kasze.
Kukurydza ma także zastosowane w przemyśle piwowarskim jako zamiennik jęczmienia i pszenicy.
Dzisiaj jednak zajmiemy się prosta i podstawową formą przyrządzania kukurydzy czyli gotowana kolbą.
Jeśli chcemy by nasza kolba była dobrym produktem pamiętajmy, że należy wybierać kukurydze z zielonymi liśćmi i jasnożółtymi, przylegającymi do siebie ziarnami. Taka kukurydza będzie na pewno, po odpowiednim przyrządzeniu miękka i smaczna. Unikajmy produktów z dużych marketów i wybierajmy warzywa od lokalnych dostawców z małych warzywnych stoisk czy sklepików.
Składniki:
1 kolba kukurydzy
sól
cukier
masło
woda 🙂
Przygotowanie:
Kolbę kukurydzy należy obrać dokładnie z liści i umyć. Wodę zagotować w dużym garnku oolić i dodać szczyptę cukru. Kukurydze wkładamy do gotującej się wody, której musi być na tyle by przykryła kolbę całkowicie.
Kukurydze gotujemy ok. 15-20 minut. Czas gotowania jest tak naprawdę zależny od odmiany i wielkości kolby oraz rozmiaru płomienia ustawionego na kuchence (u mnie gazowa).
Ugotowaną kolbę wyciągamy z wody i sprawdzamy czy ziarna są odpowiednio miękkie.
Na gotowej kukurydzy rozpuszczamy niewielką ilośc masła i obsypujemy solą.
Osobiście uwielbiam tak przyrządzoną kukurydze.
Szalone Pikle życzą smacznego 🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz