sobota, 18 października 2014

Pierogi ruskie



Składniki:
  • mąka pszenna
  • woda
  • sól
Farsz:
  • ser biały ( u mnie chudy)
  • cebula (bardzo drobno pokrojona)
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg ziemniaków
Dodatki: 

masło, śmietana, cebulka

Przygotowanie: 

Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy oraz przecieramy. Cebulkę szklimy, a ser drobno rozgniatamy i całość dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy.
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól oraz ciepła wodę. Ciasto wyrabiamy  i dobrze wałkujemy żeby było jak najcieńsze, szklanką odbijamy kółeczka z ciasta, nakładamy farsz i dokładnie zalepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min do wpłynięcia . Gotowe pierożki polewamy roztopionym masłem i dodajemy cebulkę lub polewamy gęstą śmietaną. Smacznego.