niedziela, 28 września 2014

Gulasz wołowy z ziemniaczkami



Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • smalec
  • koperek
  • ziemniaczki z wody
Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na smalcu (nie używam oleju bo daje nieciekawy smak). Cebulę kroimy w piórka i szklimy na osobnej patelni. Wszystko razem wrzucamy do garnka zalewamy bulionem (ok  1 litra) i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dusimy ok 1 godzimy po czym przyprawiamy i dusimy jeszcze ok 1/2 godziny ( dla mnie gulasz i tak jest najsmaczniejszy na następny dzień). Podajemy z ziemniaczkami z wody, pampuchami lub kluskami wszelkiego rodzaju. Smacznego!