czwartek, 4 września 2014

Pulpety w sosie pomidorowym


Pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • kajzerka
  • bułka tarta
  • jajko
  • pieprz, sól, czosnek granulowany
Bułkę namoczyć w wodzie przez ok. 10 min. Mięso zmielić z wcześniej podsmażoną cebulką, włożyć do większej miski razem z jajkiem, kajzerką, bułką tarą i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać, uformować niewielkie kuleczki i podsmażyć.

Sos:

  • szklanka bulionu warzywnego
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana
  • sól, pieprz
Bulion zagotować, włożyć pulpeciki i dodać przecier. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 20 min, przyprawić i zmieszać ze śmietaną (nie gotować śmietany, ja popełniłam ten błąd i się sos lekko ściął).
Pulpeciki podawać z ziemniaczkami z wody i surówką lub ogórkami.