niedziela, 14 września 2014

Gołąbki w sosie pomidorowym





Przepyszny obiad dla całej rodziny

Gołąbki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 główka kapusty 
  • 4 torebki ryżu
  • 1 duża cebula
  • kostka wołowa
  • smalec
  • sól,pieprz
Przygotowanie: 

Liście kapusty sparzyć w osolonej wodzie, ugotować ryż i zeszklić cebulę na małej ilości smalcu.
Całość wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić i odstawić do ostygnięcia.
Farsz zawijać w liście kapusty, w międzyczasie przygotować bulion . Na dnie garnka roztopić niewielką ilość smalcu, ułożyć liście kapusty, następnie położyć gołąbki warstwowo i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty.
Dusić na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu bulionem. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. 

Sos pomidorowy:
  • szklanka bulionu warzywnego
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana
  • sól, pieprz
Bulion zagotować i dodać przecier. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 5 min , przyprawić i zmieszać ze śmietaną.

Smacznego!