niedziela, 7 września 2014

Kluski śląskie – Gumiklyjzy


Moje pierwsze kluski śląskie w życiu, może nie wyszły zbyt pięknie, ale za to bardzo smacznie :)

Składniki :
  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól
  • masło do polania
Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i studzimy. Zimne przepuścic przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemnaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki , palcem zrobić po środku każdej kluski małe wgłebienia. Wrzucać je do osolonego wrzątkuGotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masełkiem. Smacznego:)