czwartek, 14 sierpnia 2014

Pizza dla leniucha


W tej wersji pizze przygotujemy w 20 min, a nie 2 godziny.
Składniki:
  • gotowe spody do pizzy (np. Kaufland)
  • przecier pomidorowy
  • bazylia
  • oregano 
  • cukier
  • czosnek w proszku
  • sól
  • mozzarella kula
  • trochę startego innego sera
  • kukurydza
  • papryka chilli
  • salami w plastrach
Kiedy nie mamy czasu stać w kuchni, a mamy ochotę na domowa pizze z pomocą przychodzą nam gotowe produkty, niestety mrożone pizze najczęściej są niesmaczne i obłożone wątpliwej jakości składnikami.
Na szczęście dostępne są również same spody lub surowe ciasta drożdżowe. Rozwijane ciasta drożdżowe kosztują ok 7zł za opakowanie według mnie jest to stanowczo za dużo jak za mąkę z woda i drożdżami, są też okrągłe spody gotowe do zapieczenia tu ceny są niższe ok 2,50 za 3 placki (Kaufland) i są zdecydowanie smaczniejsze od rozwijanych.

Przygotowanie:
Przecier wymieszać z cukrem, solą, oregano, bazylia, i czosnkiem w proszku (można zagotować z odrobina wody), nasmarować placek, dodać salami, mozzarelle w plastrach kukurydze i chilli, wszystko posypać startym serem.
Piec na blaszce ok. 10 min na 220 stopniach. Wychodzi bardzo smaczna i chrupiąca.


Pizza dla cierpliwych z sosem Marinara



Pizze gdybym mogła jadłabym ją codziennie, może dla tego, że można na nią położyć prawię wszystko.
Dziś przedstawię 2 przepisy jeden dla cierpliwych i jeden dla leniuchów.

Przepis dla cierpliwych - czas przygotowania ok 2 godziny.

Ciasto:

  • mąka 3 szklanki (najlepsza jest włoska typu 00 zmieszana z mąką typu 500, ale może być tylko typu 500)
  • świeże drożdże 25g 
  • woda ok 200ml 
  • sól
  • oliwa 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • jeśli chcesz mieć bardzo puszystą, zapychającą pizze dodaj 1 jajko (u mnie bez)


Drożdże wymieszać z letnią wodą (ważne żeby nie była za zimna lub za gorąca), cukrem i dodaj 2 łyżki mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Gdy zaczyn jest już gotowy wymieszać go z mąką, solą i oliwą. Ciasto ugniatamy przynajmniej 15 min.
Ostawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Sos Marinara:


  • oliwa 1/4 szklanki
  • mała cebulka bardzo drobno posiekana
  • ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
  • kawałek łodygi selera bardzo drobno posiekanej
  • marchew bardzo drobno posiekana (ja daje kawałek)
  • sól (najlepiej morska) 1/2 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 liść laurowy
  • oregano 1,5  łyżeczki
  • 3 liście Bazyli
W dużym garnku (wzięłam duży w celu uniknięcia czerwonych kropek w całej kuchni) rozgrzać oliwę na średnim ogniu dodaj cebule i czosnek, smaż ok 10 min aż cebula zrobi się przeźroczysta.
Dodać marchew i seler oraz sol i pieprz, duś ok 10 min aż warzywa zmiękną.Wlać pomidory i wrzuć liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 50 min, wrzucić oregano i bazylie i gotować jeszcze przez 10 min.
Wyjąc liść laurowy i doprawić do smaku. Uwaga! sos powinien być bardzo gesty.

Składniki :

  • świeże salami (z marketu są paskudne wystrzegać się)
  • papryka jalapeno (ze słoiczka bo ciężko znaleźć świeżą)
  • ser mozzarella (w kulce)
  •  ser innego typu ( u mnie Edam w kostce)
  • oregano
Ciasto wyjąć z pod przykrycia i delikatnie palcami rozłożyć na blaszce (można przekroić na 2 części, ale ja lubię puszyste i mam duża blaszkę), obficie polać ostudzonym sosem (nie przesadzić bo wyjdzie zupa), rozłożyć plastry salami dodać plastry mozzarelli i lekko je posypać oregano. Na koniec rozłożyć paprykę jalapeno w dowolnej ilości i posypać startym Edamem.
Piec ok 12 min na 250 stopniach (z termoobiegiem ok 10 min). Pizze najlepiej umieścić na środkowej wysokości piekarnika.

Sos czosnkowy :

Prawdziwa pizza w Polsce nie może się obyć bez sosu czosnkowego.

  • czosnek 2 ząbki
  • jogurt typu grecki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne 
  • oregano (sporo)
  • bazylia (szczypta)
  • kropla oliwy
  • sos pomidorowy 1 łyżeczka
  • odrobina curry
  • łyżeczka majonezu
  • pól łyżeczki cukru
Wymieszać składniki i odstawić do lodówki na 15 min.