wtorek, 16 września 2014

Rosół "po taniości "



Składniki:

  • opakowanie podudzi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pietruszka natka
  • 1/3 selera
  • kawałek pora
  • lubczyk
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • woda 1,5 litra
  • pieprz
  • magii

Przygotowanie:
Mięso umyć i włożyć do dużego garnka z woda. Garnek postawić na małym gazie. Dorzucić włoszczyznę i przyprawy. Gotować ok 1-1,5 godziny. Nalewając na talerz przecedzamy z szumowin.
Smacznego!

Ciekawostki:

Rosół idealnie nadaje się jako baza do innych zup np: pomidorowej, ogórkowej.

Rosół można zamrozić i przechowywać kilka tygodni. Taki wywar jest świetną bazą do sosów np. koperkowego.

Lubczyk może zastąpić sól

Jeśli masz psa to mięso z rosołu będzie dla niego pożywnym i wartościowym posiłkiem ( można też zjeść samemu).