środa, 17 września 2014

Tortilla Wraps - domowe





Wersja mniej kaloryczna bez sera żółtego, ale polecam bardzo z startym Edamem.

Składniki:

  • opakowanie placków tortilla
  • pierś z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • kukurydza
  • papryka (krojona sposobem Julienne)
  • papryczka chilli
  • sos czosnkowy
Przygotowanie:

Kurczaka o panierować i usmażyć tak jak TUTAJ. Warzywa umyć i pokroić. Placki tortilla kładziemy na suchą patelnię i podgrzewamy ok 1 min z każdej strony, aż zaczną się pojawiać bąble.
Placki smarujemy dokładnie sosem czosnkowym, układamy warzywa i mięso. Placki zwijamy z prawej, lewej, potem z góry i dołu i kroimy na pół.
Takie wrapy są dużo lżejsze i zdrowsze od fast food-owych odpowiedników :)

Sos czosnkowy (wersja FIT)


Pyszny sos czosnkowy smakuje jak z dobrej pizzerii, ale nadaje się nie tylko na pizze możną nim polewać mięsa lub sałatki itp. Wersja niskokaloryczna!

Składniki:


  • jogurt naturalny 0% 
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży ząbek.
  • 1/3 łyżeczki majonezu (w wersji FAT dodajemy 1 całą łyżeczkę lub więcej zależy jak gęsty ma być sos)
  • odrobinę musztardy (u mnie Dijon)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min
Smacznego!