środa, 24 czerwca 2015

Domowy obiadek czyli Kotleciki mielone w sosie koperkowym




Kotleciki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • bułka tarta
  • magii
  • sól, pieprz,

Sos koperkowy


  • drobno posiekany koperek
  • 1 ząbek czosnku\
  • 150 ml śmietany
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła 


Kotlety: Bułkę namoczoną w mleku odsączamy. Czosnek i cebule siekamy drobno i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy, musztardę oraz bułkę tarta. Wyrabiamy mięso i formujemy w lekko spłaszczone kulki, obtaczamy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju i małym płomieniu ok 5-7 min.

Sos koperkowy: Na maśle i małym ogniu podsmażamy koperek, dodajemy czosnek i smażymy do zarumienienia, wsypujemy mąkę i mieszamy do ze złocenia potem wlewamy bulion, mieszamy aż zgęstnieje i dolewamy śmietany. Całość doprawić solą i pieprzem i wrzucamy kotlety mielone, chwile podsmażamy i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz