wtorek, 7 lipca 2015

Masełko czosnkowe na grzankach


Wakacje nie mogą obyć się bez obiadu na grillu, a grill bez masełka czosnkowego.
przepis który każdy zna i kocha.

Składniki:

  • masło
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
  • chlebek na grzanki

Przygotowanie:

Masełko wymieszać w misce z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Miseczkę odłożyć  do lodówki na ok 15 min.
Tak przygotowane masełkiem smarujemy kromki chleba i grillujemy / pieczemy ok. 5 min.
Jest to idealny dodatek do grillowanego camemberta. Smacznego!

Pieczony / grilowany camembert



Zakochałam się od pierwszego kęsa i teraz przyrządzam go bardzo często.
Świetna grillowa  alternatywa dla popularnej karkówki i kiełbaski, a jaki łatwy do zrobienia !

Składniki:

  • oregano, chilli
  • krążek sera camembert (polecam turek lub president)
  • folia aluminiowa
Przygotowanie:

Camembert z góry  naciąć w kratkę, posypać oregano i zawinąć w folie aluminiową  (więcej foli na spód krążka ).
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włorzyć serek na ok 20 min
Na grillu niestety trzeba pilnować i serka bo wszystko zależy od temperatury żaru ale też ok 20 min.
Smacznego!

Ps. Podawać z grzaneczkami z masłem czosnkowym przepis wyżej.