środa, 10 września 2014

FIT - Surówka z białej kapusty



Pyszna bomba witaminowa :)

Składniki:
  • pół główki kapusty
  • 1 mała marchew
  • 1 duża garść kukurydzy
  • kawałek pora
  • łyżeczka chrzanu
  • 1 duża łyżka majonezu (może być odrobinę więcej jeśli surówka ma być kemowa)
  • sól, pieprz, cukier
  • pietruszka do ozdoby
Przygotowanie:

Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i dorzucić razem z garścią kukurydzy. 
Majonez, chrzan i przyprawy dokładnie wymieszać z warzywami. Surówkę odstawić do lodówki na 15 - 30 min.



De Volaille z pietruszką i masełkiem





Wszystko wyszło idealnie oprócz zdjęć... obiektyw był tłusty i wyszły zamazane,  więc zdjęcie gotowego dania dodam następnym razem :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • pietruszka
  • masełko 
  • przyprawy

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka mocno rozbić (tylko nie zrobić dziur) i przyprawić wedle uznania.
Piersi rozłożyć na deseczce, ukroić niewielki kawałek masła, ułożyć na środku piersi i posypać obficie natką pietruszki. Kotleciki zwijamy delikatnie i panierujemy w mące, jaku i bułce (można sobie pomóc wykałaczką). De Volaille smażymy na głębszym oleju ok 8 min do uzyskania złotej panierki.