poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Pasta z brokuł.

 

Dodaj nowy wpis

Szalone Pikle, tym razem w wersji zdrowej, smacznej, vege, a przede wszystkim z własnego ogródka Brokuły a konkretniej pasta z brokuł, która jest jednym z ulubionych przepisów mojej mamy.

Brokuł jak przeczytałam jest to odmiana kapusty (?!), tak właśnie kapusty... Nie wiedziałam tego do tej pory. Przodek kalafiora.

Od początku...

Brokuł to warzywo dość łatwe w uprawie. Nasiona wkładamy do wysadnika lub małej doniczki, a potem przesadzamy do gleby.

Systematyczne podlewanie, umiarkowane warunki atmosferyczne (u nas w kraju coraz to ciężej o to) i mamy pięknie wyhodowane brokuły :)

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie IMG_20200803_222033_207-2-Copy-630x630.jpg

Sama kapusta (szparagowa) czyli rzeczony brokuł jest źródłem wielu witamin między innymi witaminy. A, C i K oraz składników mineralnych (potas, wapń).

Antyoksydanty, które zawierają sprawiają, że są jeszcze bardziej zdrowe, a luteina w nich zawarta jest nieoceniona dla poprawy wzroku.

Wyżnej wymienione walory brokuł, to nie koniec ich zbawiennych właściwości, a tylko ich namiastka. Substancje w nich zawarte na przykład (sulforfan) chronią przed rożnymi odmianami raka między innymi rak piersi i chronią nasze żyły przed zatorami.

Za młodu nie przepadałam ani za brokułem ani kalafiorem, jednak z wiekiem przekonałam się do smaku oraz nieocenionych walorów obu tych warzyw.

Przejdźmy do przepisu :)

Pasta z brokuł:

Składniki:

1 duży brokuł

1 ząbek czosnku

1 opakowanie sera feta (u mnie favita)

Przygotowanie:

Brokuły obieramy dokładnie z liści.

Ucinamy łodygę i kroimy na małe różyczki.

Lekko osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nasze brokuły.

Czas gotowania : maksymalnie 8 minut.

Tak przygotowane różyczki ubijamy dokładnie do uzyskanie jednolitej konsystencji.

Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku (u mnie drobno pokrojony, bo niestety nie posiadam, w nowym miejscy zamieszkania wyciskarki do czosnku).

Wszystkie składniki łączymy z serem feta i mieszamy aż do uzyskania kremowej oraz o odpowiedniej gładkości i gęstości naszej pasty.

Po wykonaniu tych wszystkich kroków naszą pastę chłodzimy w lodówce przynajmniej 30 minut żeby przegryzły się składniki.

Podanie:

Osobiście, uwielbiam posmarować świeży chleb lub bułkę i po prostu zjeść, jednak owa pasta ma wiele innych zastosowań na przykład jako przystawka lub jako dodatek do wszelakich potraw.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie IMG_20200803_225732_953-630x630.jpg

Świetnie nadaje się na imprezę, wystarczy posmarować nią krakersy, a także dip do zwykłych chrupek.

Myślę, że świetnie też smakuje jako przystawka z łososiem lub kurczakiem :)

Szalone Pikle zachęcają do sadzenia i uprawiania własnych warzyw i owoców ponieważ różnica w jakości i smaku jest nie do porównania jak i satysfakcja ze zbiorów.

W dobie rosnących cen produktów żywnościowych oraz niepewnej ich jakości (pestycydy) naprawdę Szalone Pikle zachęcają do wychodzenia naprzeciw produktom, które mamy dostępne w sklepach i sadzenia własnych roślin.

Opłaca się:)

Smacznego!