sobota, 30 sierpnia 2014

Kurczak w panierce i surówka coleslaw


 Jeden z prostszych przepisów (ale jaki smaczny) pierś kurczaka w panierce. Przeciętny polak rocznie zjada ok 27 kg drobiu. Wychodzi na to że ptactwo zjadamy prawie codziennie :)

Kotleciki:


  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka (można bez)
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz, Vegeta, czosnek w proszku, chilli
  • olej do smażenia 


Kurczaka myjemy i oporządzamy, rozbijamy lekko (ja preferuje dosyć cienkie  kawałki ale według uznania).
Do trzech miseczek wrzucamy : mąkę, jajko, bułkę tartą i obtaczamy kurczaka własnie w tej kolejności, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy ok 7-8 min.

Surówka :


  • ćwierć główki kapusty
  • kawałek marchewki
  • trochę natki pietruszki
  • parę łyżek majonezu
  • parę łyżek mleka
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka octu winnego
  • parę kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz


Kapustę  i marchewkę ścieramy na dużych oczkach,  a pietruszkę i cebulę drobno kroimy. Wszystko mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, octem, mlekiem, cukrem pudrem i przyprawami.
Wstawiamy do lodówki na min 1 godz. do przegryzienia. Smacznego.