poniedziałek, 25 lipca 2016

Smażone ziemniaczki na ostro



Składniki :

  • ziemniaki 1/2 kg
  • olej
  • sól
  • pieprz cayenne 
  • papryka wędzona
  • sos bbq (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej ok 10 min. Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy ziemniaczki w talarki, mieszamy z pieprzem cayenne i papryka wędzoną. Smażymy na złoto na oleju i posypujemy szczyptą soli.
Smażone ziemniaczki na ostro idealnie komponują się z sosem bbq i są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczone ziemniaczki, najlepszy dodatek do mięs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Głęboki olej? 2 razy robiłem chipsy ziemniaczane z surowych ziemniaków i była to mordęga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju trochę więcej niż przy normalnym smażeniu, ale nie głęboki, podpiec aż się zarumienią, powinny być chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.
      Można też upiec w piekarniku: mieszamy z przyprawami i 2 łyzkam oleju i wstawiamy na 15 min na 220-230 stopni (zależy od jakości piekarnika ja mam stary) :)

      Usuń