niedziela, 7 września 2014

Kluski śląskie – Gumiklyjzy


Moje pierwsze kluski śląskie w życiu, może nie wyszły zbyt pięknie, ale za to bardzo smacznie :)

Składniki :
  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól
  • masło do polania
Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i studzimy. Zimne przepuścic przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemnaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki , palcem zrobić po środku każdej kluski małe wgłebienia. Wrzucać je do osolonego wrzątkuGotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masełkiem. Smacznego:)



4 komentarze:

  1. Nie przejmuj się, ja też jeszcze nie robiłam. Ważne by były pyszne;p

    OdpowiedzUsuń
  2. MOJE ULUBIONE ;) ZAPRASZAM NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z WYBORNYM SOSEM PIECZARKOWYM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-kluski.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Aby jeszcze bardzie uprościć sobie robienie klusek. Robię wałek jak na kopytka i kroje na kawałki ale nie na ukos ale na wprost. Spłaszcza i lekko okręcam. Kluseczkii są równe jak malowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za podpowiedź, następnym razem tak zrobię :)

      Usuń