środa, 27 kwietnia 2016

Krupnik



Składniki:
- kasza jęczmienna
- 2-3 udka kurczaka
- 3 marchewki 
- 2 pietruszki
- ziele angielskie (kilka ziaren) 
- 2 liście laurowe 
- 6 średnich ziemniaków
-  pół selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- pieprz, sól

Gotujemy wywar z marchewki, pora, pietruszki, selera, cebuli , udek kurczaka. Przyprawiamy pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem. 
Po ok 1 godzinie wyciągamy mięso i dodajemy kaszę. Po ugotowaniu kaszy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy pieprzem. Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Mmm, krupnik to jedna z zup, które często gotuję:), ale z porem i cebulą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń