Pizze gdybym mogła jadłabym ją codziennie, może dla tego, że można na nią położyć prawię wszystko.
Dziś przedstawię 2 przepisy jeden dla cierpliwych i jeden dla leniuchów.
Przepis dla cierpliwych - czas przygotowania ok 2 godziny.
Ciasto:
- mąka 3 szklanki (najlepsza jest włoska typu 00 zmieszana z mąką typu 500, ale może być tylko typu 500)
- świeże drożdże 25g
- woda ok 200ml
- sól
- oliwa 2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- jeśli chcesz mieć bardzo puszystą, zapychającą pizze dodaj 1 jajko (u mnie bez)
Drożdże wymieszać z letnią wodą (ważne żeby nie była za zimna lub za gorąca), cukrem i dodaj 2 łyżki mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Gdy zaczyn jest już gotowy wymieszać go z mąką, solą i oliwą. Ciasto ugniatamy przynajmniej 15 min.
Ostawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Sos Marinara:
- oliwa 1/4 szklanki
- mała cebulka bardzo drobno posiekana
- ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- kawałek łodygi selera bardzo drobno posiekanej
- marchew bardzo drobno posiekana (ja daje kawałek)
- sól (najlepiej morska) 1/2 łyżeczki
- pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki
- puszka pomidorów w kawałkach
- 1 liść laurowy
- oregano 1,5 łyżeczki
- 3 liście Bazyli
Dodać marchew i seler oraz sol i pieprz, duś ok 10 min aż warzywa zmiękną.Wlać pomidory i wrzuć liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 50 min, wrzucić oregano i bazylie i gotować jeszcze przez 10 min.
Wyjąc liść laurowy i doprawić do smaku. Uwaga! sos powinien być bardzo gesty.
Składniki :
- świeże salami (z marketu są paskudne wystrzegać się)
- papryka jalapeno (ze słoiczka bo ciężko znaleźć świeżą)
- ser mozzarella (w kulce)
- ser innego typu ( u mnie Edam w kostce)
- oregano
Piec ok 12 min na 250 stopniach (z termoobiegiem ok 10 min). Pizze najlepiej umieścić na środkowej wysokości piekarnika.
Sos czosnkowy :
Prawdziwa pizza w Polsce nie może się obyć bez sosu czosnkowego.
- czosnek 2 ząbki
- jogurt typu grecki
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- oregano (sporo)
- bazylia (szczypta)
- kropla oliwy
- sos pomidorowy 1 łyżeczka
- odrobina curry
- łyżeczka majonezu
- pól łyżeczki cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz