czwartek, 14 sierpnia 2014

Pizza dla cierpliwych z sosem Marinara



Pizze gdybym mogła jadłabym ją codziennie, może dla tego, że można na nią położyć prawię wszystko.
Dziś przedstawię 2 przepisy jeden dla cierpliwych i jeden dla leniuchów.

Przepis dla cierpliwych - czas przygotowania ok 2 godziny.

Ciasto:

  • mąka 3 szklanki (najlepsza jest włoska typu 00 zmieszana z mąką typu 500, ale może być tylko typu 500)
  • świeże drożdże 25g 
  • woda ok 200ml 
  • sól
  • oliwa 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • jeśli chcesz mieć bardzo puszystą, zapychającą pizze dodaj 1 jajko (u mnie bez)


Drożdże wymieszać z letnią wodą (ważne żeby nie była za zimna lub za gorąca), cukrem i dodaj 2 łyżki mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Gdy zaczyn jest już gotowy wymieszać go z mąką, solą i oliwą. Ciasto ugniatamy przynajmniej 15 min.
Ostawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Sos Marinara:


  • oliwa 1/4 szklanki
  • mała cebulka bardzo drobno posiekana
  • ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
  • kawałek łodygi selera bardzo drobno posiekanej
  • marchew bardzo drobno posiekana (ja daje kawałek)
  • sól (najlepiej morska) 1/2 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 liść laurowy
  • oregano 1,5  łyżeczki
  • 3 liście Bazyli
W dużym garnku (wzięłam duży w celu uniknięcia czerwonych kropek w całej kuchni) rozgrzać oliwę na średnim ogniu dodaj cebule i czosnek, smaż ok 10 min aż cebula zrobi się przeźroczysta.
Dodać marchew i seler oraz sol i pieprz, duś ok 10 min aż warzywa zmiękną.Wlać pomidory i wrzuć liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 50 min, wrzucić oregano i bazylie i gotować jeszcze przez 10 min.
Wyjąc liść laurowy i doprawić do smaku. Uwaga! sos powinien być bardzo gesty.

Składniki :

  • świeże salami (z marketu są paskudne wystrzegać się)
  • papryka jalapeno (ze słoiczka bo ciężko znaleźć świeżą)
  • ser mozzarella (w kulce)
  •  ser innego typu ( u mnie Edam w kostce)
  • oregano
Ciasto wyjąć z pod przykrycia i delikatnie palcami rozłożyć na blaszce (można przekroić na 2 części, ale ja lubię puszyste i mam duża blaszkę), obficie polać ostudzonym sosem (nie przesadzić bo wyjdzie zupa), rozłożyć plastry salami dodać plastry mozzarelli i lekko je posypać oregano. Na koniec rozłożyć paprykę jalapeno w dowolnej ilości i posypać startym Edamem.
Piec ok 12 min na 250 stopniach (z termoobiegiem ok 10 min). Pizze najlepiej umieścić na środkowej wysokości piekarnika.

Sos czosnkowy :

Prawdziwa pizza w Polsce nie może się obyć bez sosu czosnkowego.

  • czosnek 2 ząbki
  • jogurt typu grecki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne 
  • oregano (sporo)
  • bazylia (szczypta)
  • kropla oliwy
  • sos pomidorowy 1 łyżeczka
  • odrobina curry
  • łyżeczka majonezu
  • pól łyżeczki cukru
Wymieszać składniki i odstawić do lodówki na 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz