sobota, 6 września 2014

Placek z sosem węgierskim - danie jarskie




Sos:
  • 20 dkg pieczarek
  • papryka zielona i czerwona
  • cebula (najlepiej karmelizowana) 
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny (ok.1/2 litra)
  • liść laurowy
  • pieprz, sól, papryka mielona, majeranek
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego


Czosnek i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, dodać karmelizowaną cebule, osobno usmażyć pieczarki z papryką i dorzucić do reszty. Do całości wlać bulion warzywny i przyprawić. Gotować ok 1/2 godziny, na końcu dodać przecier i trzymać jeszcze ok 10 min.


Placki:


  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej


Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (małe oczka). Wodę z ciemniaków odsączyć.
Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, mąkę sól i pieprz.
Masę wlewać łyżką na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.



2 komentarze: